Tinus

Gepraat


Pas geleden moest ik in het ziekenhuis zijn. De arts lag achterop met zijn werk. Ik had alle tijd om de lectuur die op de tafel lag door te nemen.

‘Arts en auto’, lag er. Prachtig uitgevoerd met foto’s van die auto’s waarin ik graag wil rijden. Liefst een ‘Amerikaan’ met een achtcilinder in het vooronder. Helaas brak ik mijn studie medicijnen af nog voor ik er aan was begonnen …

Ook lag er Elseviers Weekblad. Een artikel droeg als kop: ‘Bescheiden taalgebied’. Daarin stond een zin die me de rest van de dag is bijgebleven. Dit stond er: “Toch wordt er meer Nederlands gesproken dan gedacht…”

Er was ook een blad zonder kaft. Er stonden allerlei vleesgerechten in, compleet met prachtige kleurenfoto’s. Heerlijk! Het water liep in mijn mond. Ik denk dat het iets te maken had met ‘Lekker Dier’ of zo…

Wanneer je naar een bedrijf belt en je wordt ‘in de wacht gezet’, dan krijg je vaak muziek te horen. In de winkel, bij de dokter, in de supermarkt, overal is geluid. Stilte is schaars aan het worden. Ik sta soms in de file en dan kan het gebeuren dat er een dove naast me komt staan. Dat maak ik dan op uit de stand van de volumeknop van de radio...

Vorige week dacht ik dat ze een eindje achter me in de file met een pneumatische hamer een auto aan het slopen waren. Ik maakte dat op uit het lawaai: ‘boenkeboenkeboenk’. Mijn rij bleef iets langer stilstaan terwijl die naast me verder reed. Het geluid kwam dichterbij. Toen zag ik het: Niet de auto werd gesloopt, maar de hersens van de bestuurder.

‘Er wordt meer Nederlands gesproken dan gedacht.’

Daar ben ik het helemaal mee eens. Door al dat heidense lawaai worden we verhinderd om de hersens te gebruiken; overigens, ook Christelijk lawaai is niet bevorderlijk voor het denkproces.

Niet alleen houd ik van grote Amerikanen, ik ben ook een voorstander van hybride auto’s. En een combinatie van die twee lijkt me gewoon subliem: In de stad geruisloos rijden met een elektromotor, en daarbuiten over het asfalt zoeven met het zachte geluid van een acht pitter.

Ik liep onlangs alleen in de stad om nog vlug even een boodschap te doen. Mijn vrouw was intussen het eten aan het klaar maken in de keuken. In de stad reed een hybride. De geruisloze auto werd met luidsprekers aangekondigd: ‘bonkedebonkedebonk’. Als het een mens was geweest dan zou je denken dat er van binnen iets mis was. Gespleten persoonlijkheid of zo… Gemaakt om stil te zijn en toch een dergelijke herrie producerend.

Met al dat lawaai is het logisch dat er meer Nederlands wordt gesproken dan gedacht.

Immers heb ik mijn ziel tot rust en stilte gebracht … Psalm 131:2

Bedachtzaamheid zal over u waken, verstandigheid zal u behoeden Spreuken 2:11